Радио Витоша

webcam

Новини

100 години от рождението на Валери Петров

100 години от рождението на Валери Петров

Дата: 22.04.2020 Столичната библиотека обяви две виртуални инициативи по случай годишнината
Image
Снимка: bas.bg

Днес се навършват 100 години от рождението на академик Валери Петров - един от духовните стълбове на Отечеството, първомайстор на българската поезия, блестящ преводач от няколко езика, творец, чиито произведения облъхват съвременниците в продължение на повече от седем десетилетия с добротворство, благородство, неугасващата нравствена светлина и хармония. Това съобщава пресцентърът на Българската академия на науките.

От БАН отбелязват, че Валери Петров сякаш постоянно ни насочва към мисълта на Блез Паскал - "Щеше да има премного мрак, ако нямаше видими свидетелства за истината".

Сигурно щеше да има премного безнадеждност, ако не съществуваха експлозиите на истинската поезия. А Валери Петров е едно от най-ярките нейни проявления. За седем десетилетия неуморно служение в храма на Словото, той създаде мащабно и ярко творчество.

Словото на Валери Петров притежава чудната способност да заличава границата между възможно и невъзможно, измислица и зрима реалност.

В "Ангелските фрески", израз на самия Валери Петров, се слива неудържимият поток на импровизацията, словесната игра на отблясъци и сенки, Моцартовата лекота на рисунъка, богатството на ритми, радостта от бликащите жизненост, метафори и сравнения.

„Валери Петров е хармонична мярка за нравственост - нравственост към собственото творчество, нравствено отношение към великата традиция на българската поезия, нравственост на социалната позиция. С цялата си същност на човек и гражданин, с лириката и сатирата си, със своите пиеси и киносценарии, с есетата и многобройните си стихотворни преводи, поетът, доживял почти библейска възраст, се противопоставяше на зломислието и разединението в обществото. Неговото оръжие беше любовта, състраданието милосърдието, добротворството“, посочват от БАН.

Онлайн кампания с две виртуални инициативи започва в Столичната библиотека по случай годишнината.

„Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори“ е първата инициатива и е насочена към децата.

Литературното онлайн предизвикателство „Валери Петров и аз” пък представя млади български поети, които споделят свое любимо стихотворение от писателя.

С видеообръщения или стихове вече се включиха Росен Карамфилов, Рене Карабаш, Мария Куманова.

Валери Петров е изключително продуктивен поет, драматург и преводач, автор на лирична и сатирична поезия, а също и на книги за деца. На 15 години издава първата си поема „Птици към север“, стихове печата през 1936 г. в сп. „Ученически подем“, а през 1938 г. излиза от печат първата му книга „Птици към север“ с псевдоним Асен Раковски.

Яркото му излизане на литературната сцена обаче е публикацията на цикъла стихотворения „Нощи в планината“ в списание „Изкуство и критика“ (1940, кн. 1).

По-късно пише поемите „Палечко“ (1943), „На път“ (1943), „Ювенес дум сумус“ (1943), „Край синьото море“ (1941 – 47), „Тавански спомен“ и стихотворния цикъл „Нежности“.

Гениалният български автор на десетки стихове, пиеси, сценарии умира на 27 август 2014 г.

Коментари