Радио Витоша

webcam

Новини

Празнуваме 108 години от обявяването Независимостта на България

Празнуваме 108 години от обявяването Независимостта на България

Дата: 22.09.2016 Център на тържествата ще бъде Велико Търново, където на 22 септември 1908 г., цар Фердинанд І прочита Манифест, с който е провъзгласена Независимостта на България
Image

В цялата страна с различни инициативи ще бъде отбелязан Деня на Независимостта на България.

На тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на картата след петвековно османско владичество.

Център на тържествата ще бъде Велико Търново, където на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г., цар Фердинанд І прочита Манифест, с който е провъзгласена Независимостта на България. Това става в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица - символичен акт на продължение на Второто българско царство. Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.

Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал – цар.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.
За днес във Велико Търново е организиран тематичен безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност“. Обиколката, придружена с беседи, ще е по историческите места свързани с българската държавност и обявяването на независимостта в квартал „Асенов“ и на крепостта Царевец. Началото е в 14,00 ч. от църквата „Св. Димитър Солунски“. Отворени за безплатни посещения през целия ден ще са църквата „Св. 40 мъченици“ и крепостта Царевец.

Коментари