Радио Витоша

webcam

Новини

Отбелязваме Деня на белия бастун

Отбелязваме Деня на белия бастун

Дата: 15.10.2016 За първи път през 1931 г. френската графиня Гуили Хербемонт е подарила на незрящите хора в Париж 100 бели бастуна, с които да си служат за придвижване
Image

Днес отбелязваме Международния ден на белия бастун, посветен на правото на лесно придвижване на слепите хора.

Денят на Белия бастун - символ на безопасност и независимост за хората с нарушено зрение, се отбелязва от 1969 година по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение.

За първи път в света през 1931 г. френската графиня Гуили Хербемонт е подарила на незрящите хора в Париж 100 бели бастуна, с които да си служат за придвижване. През 1964 година на 15 октомври американския президент Джонсън е подарил на незрящите в Америка дълги бели бастуни, което е станало началото за системните им тренировки в ориентиране и мобилност.

В България Денят на белия бастун е отбелязан за първи път през 1980 година с прояви, организирани от Съюза на слепите в България. В нашата страна има около 18 хил. незрящи хора. Почти 16 хил. от тях са възрастни и трудно подвижни.

Коментари