Радио Витоша

webcam

Новини

Цачева и Радев на балотаж

Цачева и Радев на балотаж

Дата: 07.11.2016 Референдумът е на кантар, но по-скоро не минава нужната подкрепа
Image

След първия тур на президентските избори стана ясно,че на балотаж следващата неделя ще се явят кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и издигнатия от инициативен комитет и БСП Румен Радев. Радев води с 24,9% пред Цецка Цачева с 22%, сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп” при 100% извадка. По данни на „Алфа рисърч”, при 95% извадка от паралелното преброяване Румен Радев печели 25,0%, а Цецка Цачева - 22,1%. Данните от проучването на „Маркет линкс” показват по-малка разлика между кандидатите – при 100% извадка на паралелното преброяване 24,4% от гласувалите са подкрепили Румен Радев, а 23,4% – Цецка Цачева. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени до 48 часа след приключването на изборния ден от Централната избирателна комисия.
Близо 75 на сто от участвалите в референдума искат депутатите да се избират мажоритарно. Това сочат междинните резултати на ЦИК. На първия въпрос: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, 74.87% от гласоподавателите са отговорили с "Да"; над 16% - с "Не" и близо 9 са без еднозначен отговор, сочат данните на ЦИК. На втория въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване, с "Да" са отговорили близо 63 на сто, с "Не" 27, а без отговор са 8 и половина процента. Третият въпрос - Подкрепяте ли годишната държавна субсидия за политическите партии да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? - одобрение дават около 75 процента от гласувалите, "Не" са казали почти 15 процента, а близо 9 не са отговорили еднозначно. Резултатите са от Централната избирателна комисия към 5:30 часа при обработени 43,95% протоколи от РИК.
Десетки българи не успяха да гласуват в Лондон, заради огромни опашки пред секциите, като най - много те бяха в източната част на града - Баркинг и Стратфорд. Хората там чакаха средно по 4 часа, за да пуснати бюлетини. Някои от сънародниците ни написаха и жалби до ЦИК, заради невъзможността им да участват на изборите. Във Великобритания бяха открити най-много секции от страните в чужбина - 53. От секцията няколко пъти поискаха гласуването да бъде допълнително удължено след 21 часа. От Централната избирателна комисия обаче не позволиха.

Коментари

Office Break
10:00 - 15:00