Радио Витоша

webcam

Новини

Знакови сгради светват в синьо

Знакови сгради светват в синьо

Дата: 02.04.2016 Поводът е Международният ден за информираност за аутизма
Image

Стотици сгради по света тази вечер ще бъдат осветени в синьо по повод Международния ден за информираност за аутизма. В България "Освети в синьо" се отбелязва няколко поредни години с осветяването на знакови сгради в столицата и страната. Тази година кампанията е под мотото „Аз имам аутизъм. И ти за мен си странен“. 

В Зоологическата градина в София ще се състои детски панаир с творчески ателиета. От 11.00 до 15.00 ч. около сцената в зоопарка ще бъдат разположени осем работилници. Децата ще могат да рисуват животните, а картините им ще бъдат събрани за изложба. Ателиетата ще са безплатни за всички деца, които пожелаят да се включат. 
 
На откритата сцена пред НДК в 19.00 ч. ще се състои концерт с участието на Графа, Орлин Павлов, Йоанна Драгнева, Дидо от Д2, Тома, Коцето Калки и съпругата му Мартина Табакова, Богдан Томов, Поли Генова, Део и Лео, вокална група „Бон - Бон“ и други. 

2 април е обявен за Световен ден на осведоменост за аутизма от ООН през 2007 г. Всяка година на тази дата “Освети в синьо” цели да привлече общественото внимание към състоянието аутизъм. В България то се отбелязва няколко поредни години, като в синьо се осветяват знакови сгради в София и страната. Тази година сред тях се нарежда и паметник-сградата на Община Пловдив, построен през 1912 г.
 
Страната ни няма единен регистър, който да обхваща хората с аутистични проблеми, но по данни на родителски организации те са около 16 000.

Аутизмът е състояние, в което най-общо казано има проблеми в социалната комуникация. Обществото не е добре настроено към тези деца, казват специалистите. Много често поради непознаване са склонни да им лепят етикети, които са неподходящи. 

В рамките на инициативата по света са осветени емблематични сгради, като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Операта в Сидни и др.

Коментари