Радио Витоша

webcam

Новини

Здравното министерство ще обжалва решението за пръстовите отпечатъци

Здравното министерство ще обжалва решението за пръстовите отпечатъци

Дата: 22.11.2016 Тричленен състав на Върховния административен съд отмени вчера действието на Наредбата за прием с пръстов отпечатък
Image

Здравното министерство ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяната на пръстовия отпечатък за приемане на пациенти в болница. То не е окончателно и докато делото приключи на втора инстанция, системата продължава да действа, заяви заместник-министърът на здравеопазването в оставка Ваньо Шарков.

Министерството на здравеопазването няма да пуска инструкции до лечебните заведения как да работят след решението за спиране на наредбата за пръстовия идентификатор. Това е механизъм за контрол, който не беше въвеждан досега в НЗОК и ефектът от него, е видим за всички. Отчетената дейност от лечебни заведения за болнична помощ за първата половина за ноември, сравнено с първата половина на октомври е на стойност 15 млн. лв., заяви Шарков.

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени вчера действието на Наредбата за прием с пръстов отпечатък. Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав. Министерство на здравеопазването ще обжалва решението на съда.

Ако все пак и петчленен състав отмени влизането в лечебно заведение с пръстов идентификатор, това ще означава една крачка назад в здравната реформа, коментира Шарков.

Коментари