Радио Витоша

webcam

Новини

СЗО отмени извънредното положение в света във връзка с вируса Зика

СЗО отмени извънредното положение в света във връзка с вируса Зика

Дата: 19.11.2016 Най-тежко засегната бе Бразилия с над 2100 бебета с малформации
Image

Световната здравна организация (СЗО) отмени днес глобалното извънредно положение във връзка с вируса Зика. Причина за това е силният международен отговор срещу разпространението на Зика.

В същото време СЗО призна, че вирусът, който е опасен за бременните жени, тъй като има риск да родят деца с микроцефалия - малформация, която води до тежки мозъчни увреждания - остава сериозен и дългосрочен проблем.
Организацията обеща да продължи да дава много силен отговор срещу разпространението на Зика. СЗО обяви извънредно положение в света във връзка с вируса през февруари.

Близо 30 страни са съобщили за случаи на деца, родени с увреждания, причинени от Зика. Най-тежко засегната бе Бразилия с над 2100 бебета с малформации. Вирусът Зика е разпространяван предимно от комари, но може да се предава и по полов път. По-голямата част от заразените хора не се разболяват, а при повечето от останалите болестта протича в лека форма с треска, обриви и общо неразположение. Вирусът обаче е много опасен за плода на бременни жени.

Коментари