Радио Витоша

webcam

Новини

Съдбоносен референдум във Великобритания

Съдбоносен референдум във Великобритания

Дата: 23.06.2016 Той трябва да определи дали страната ще остане в Европейския съюз или ще го напусне
Image

Във Великобритания започва гласуването в референдума, който трябва да определи дали страната ще остане в Европейския съюз или ще го напусне. Резултатът засяга както Великобритания, така и останалите страни от съюза, защото не е ясно какво точно ще се случи, ако избирателите решат, че искат напускане. Гласуването започва в 9 сутринта българско време и приключва в полунощ. След това няма да бъдат огласявани екзит полове, а започва броенето. Когато бъдат преброени гласовете, резултатът ще бъде обявяван веднага. Някаква обща представа ще започне да има около шест сутринта българско време в петък. Няма изискване за минимална избирателна активност.
Референдумът беше обещан от премиера Дейвид Камерън, ако бъде избран отново за премиер на страната. Това стана миналата година и Камерън започна кампания за оставане. Той обяви, че независимо от резултатите от днешното допитване, друг референдум няма да има.
За оставане вероятно ще гласуват младите образовани хора от големите градове. Решаваще ще бъде избирателната активност. Смята се, че ако тя е над 60 процента, резултатът ще бъде оставане в съюза.

Коментари