Радио Витоша

webcam

Новини

Светът се раздели с Умберто Еко и Харпър Ли

Светът се раздели с Умберто Еко и Харпър Ли

Дата: 20.02.2016 Италианският писател и философ е починал на 85 години, а авторката на "Да убиеш присмехулник" си отиде на 89-годишна възраст
Image

Умберто Еко е починал късно вчера в дома си. Това съобщиха от семейството на 84-годишният интелектуалец пред италиански медии. Еко е боледувал от рак.

Умберто Еко е автор на емблематични романи като „Името на розата” и „Махалото на Фуко”. Известен е с академичните си трудове и есета в полетата на семиотиката, теологията, медийната и литературна теория, а наред с това пише и детски книги. Той не е прекъсвал активността си като миналата година излезе последният му роман - „Нулев брой”.

В края на 70-те години вече е разпознаваем експерт и философ, но едва с първия му роман, „Името на розата” от 1980 г., става известен извън академичните среди. Историческата мистична творба, в която са вплетени любимите научни сфери и теории на Еко, през 1986г. е превърната във филм с участието на Шон Конъри и Крисчън Слейтър, който увеличава популярността на писателя.

През последните 30 години Умберто Еко бе отличен с над 30 титли докторхонорис кауза от различни академични институции по света, сред които и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1990).

Още един световноизвестен автор е починал. Това е американската писателка Харпър Ли. Авторката на "Да убиеш присмехулник" си отиде на 89-годишна възраст.

Харпър Ли спечели наградата "Пулицър" през 1961 г. за книгата си, "Да убиеш присмехулник", която е обявена за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.

До този момент в целия свят са продадени около 30 милиона копия от „Да убиеш присмехулник“, като в последните години се продават по около 750 000 на година. Книгата е преведена на 40 езика и е най-четената книга в САЩ във възрастовата категория 12-17 години. Шедьовърът стана и основа за филм, награден с "Оскар" с участието на Грегъри Пек.

Коментари