Радио Витоша

webcam

Новини

Строят 20-километрова кула в Канада

Строят 20-километрова кула в Канада

Дата: 18.08.2015 Предвижда се в нея да има асансьор, който да изстрелва астронавти в Космоса
Image

Канадска компания получи патент за построяването на сграда, висока 20 километра. Това ще бъде най-високата кула изграждана някога, а идеята е в нея да има асансьор, който да изстрелва астронавти в Космоса

Предвижда се структурата на сградата с космическия асансьор да бъде близо 25 пъти по-висока от Бурж Халифа в Дубай, която в момента е най-високата сграда в света. Все още не е ясно кога и къде ще се реализира смелият проект на изобретателя от компанията д-р Брендън Куайн.

От фирмата обясниха, че космическата кула ще бъде поддържана от "газови клетки" и ще бъде построена от гъвкави материали, които ще бъдат разделени на множество сегменти със стабилизиращи устройства между тях.

Тяхната специална система за активно насочване ще мести центъра на тежестта на сградата над основата й, така че да компенсира влиянието на външни сили като урагани, например.

Според ръководството на иновативната фирма по този начин ще се спестят много пари в сферата на аеронавтиката и отбраната. Ако идеята им се осъществи, няма да се харчат пари за изстрелването на ракети.

/М.Е./

Коментари