Радио Витоша

webcam

Новини

Стефановден е!

Стефановден е!

Дата: 27.12.2015 Празникът е последен за годината
Image

На 27 декември православната църква почита паметта на първия мъченик за християнската вяра - Свети Стефан. Стефановден е третият ден на Коледа и последен празник за годината.

На трапезата се слагат месни ястия и се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото - не бива да метат, да мият косите си, да перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.

Статистиката сочи, че Стефан е сред най-разпространените имена в България. Имен ден празнуват още: Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

Коментари