Радио Витоша

webcam

Новини

София казва "НЕ" на трафика на хора

София казва "НЕ" на трафика на хора

Дата: 15.10.2016 „Поход за свободата“ тръгва в 11:30 часа от Моста на влюбените
Image

За трета поредна година София се включва в глобалната инициатива „Поход за свободата“, организирана от международната неправителствена организация А21.

Днес десетки хиляди хора по целия свят ще извървят символично разстояние в своя град в подкрепа на борбата с едно от най-сериозните глобални престъпления – трафика на хора, пише БГНЕС.

Походът в София стартира в 11:30 на Моста на влюбените над бул. България, до Националния дворец на културата. От там участниците ще извървят разстоянието до Народния театър „Иван Вазов“. Тази година с Похода ще бъде отбелязана и първата годишнина от старта на Национална телефонна линия за борба с трафика на хора, която стартира през 2015 г. именно с тогавашното издание на глобалната инициатива.

Още три български града тази година ще участват в Поход за свободата. Това са Пловдив, Велико Търново и Карлово, където събитието се организира от местните комисии за борба с трафика на хора и активното участие на местните училища, университети, доброволци от Български червен кръст и граждани, които искат да заявят своята позиция срещу съвременното робство

250 са градовете, които се очаква тази година да се включат в Поход за свободата. Глобалният му старт ще бъде даден в Нова Зеландия, а последни в него ще се включат хората от Тафуна, столицата на един от островите Американска Самоа. Походи ще има в Лондон, Париж, Кейптаун, Сидни, Ню Йорк и редица други градове.

По данни на ООН трафикът на хора остава най-бързорастящото престъпление в света, с милиони жертви глобално. В Европа най-разпространеният вид трафик е този с цел сексуална експлоатация – по данни на Европейската комисия около 75% от всички идентифицирани жертви.

Коментари

Office Break
10:00 - 15:00