Радио Витоша

webcam

Новини

Силвия Дънекова даде положителна допинг проба

Силвия Дънекова даде положителна допинг проба

Дата: 12.08.2016 Лекоатлетката от Олимпиадата в Рио може да бъде лишена от състезателни права за 4 години
Image

Рекордьорката ни на 3000м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро, и той е бил отрицателен. Два дни по-късно проверяващите правят нов тест и той дава наличие на еритропоетин, така наречения кръвен допинг. 

Тази проба първо дава отрицателен резултат, но заради съмнения е връщана няколко пъти и в крайна сметка се оказва положителна. Самата Силвия каза пред БНТ, че това е "унизително" и не е нарушила по никакъв начин правилата. Единственото й обяснение е, че резултатът може да е от хранителните добавки, които пие като спортист.
 
Според програмата на атлетическия турнир на Олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова е на 13-и август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26-и юли.
 
Според информации стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за Олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора Олимпиада след участието й в Лондон 2012.
 
Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години. 

Коментари