Радио Витоша

webcam

Новини

Рестрикциите - само за новопостъпили полицаи

Рестрикциите - само за новопостъпили полицаи

Дата: 04.11.2015 Борисов се скара на протестиращите
Image

Социалните придобивки за служителите в МВР остават, парите при пенсиониране ще с по-малко само за новопостъпили. Премиерът Бойко Борисов разговаря с Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят орязването на обезщетенията и отпуските на служителите. Именно това вчера доведе до блокиране на възлови кръстовища в София и други градове и дори до затваряне на магистрали. Днес вече започнаха нови протести.

"Предложението за 10 работни заплати обезщетение при пенсиониране влиза в от деня, в който законът бъде приет. Всички, които до този дата са започнали работа в МВР, отбраната остават на 20-те си заплати", заяви след нея премиерът. И подчерта, че в държавни  администрации получават по 6 и по 3 заплати, когато се пенсионират. Отпуските обаче се намаляват от 30 на 20 работни дни, каза още Борисов, като обясни, че това се прави заради „тарикати”, които имат натрупани отпуски и не ги ползват. 

След разговорите премиерът заяви: "Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители да дават пример как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват. Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно". 

По-късно главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че социалните привилегии, които са имали работещите в системата, когато са сключвали договорите си за постъпване на работа, остават, предаде БТА. "Всички, които в момента работят, при прекратяване на служебното си правоотношение с МВР получават толкова брутни заплати, колкото прослужено време имат, но не повече от 20", напомни Костов и подчерта, че промените ще са само за новопостъпилите.

Коментари