Радио Витоша

webcam

Новини

Раздадоха наградите "Пулицър"

Раздадоха наградите "Пулицър"

Дата: 19.04.2016 Асошиейтед прес, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк таймс” са част от тазгодишните носители
Image

Асошиейтед прес, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк таймс” са част от тазгодишните носители на „Пулицър”. Престижните награди за журналистика бяха раздадени в Ню Йорк. Бежанците, стрелбата в Сан Бернардино и други бяха отличените теми. Ройтерс и „Ню Йорк таймс” си разделиха приза за най-добра фотография от "Извънредна новина" за снимките, свързани с бежанците в Европа и Близкия изток. Наградата за служба на обществото бе присъдена на Асошиейтед прес за репортажа, посветен на робските условия, при които работят жителите на рибарско селище в Индонезия.
Сред лауреатите в категориите за литература се нареди и бестселърът на Джоби Уорик "Черните знамена: възходът на Ислямска държава", която разказва историята на един от основателите на джихадистката групировка.
Наградата "Пулицър" носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Той, освен с ежегодния приз, е известен с масовото разпространение на "жълтата" журналистика, както и въвеждането на рекламни пространства в ежедневния печат. Издателят е и един от основните двигатели зад кампания за запазване на Статуята на Свободата като символ на Ню Йорк в началото на 20-ти век, когато местната власт е искала да я премахне. Първите награди "Пулицър" са раздадени на 4 юни 1917 година и оттогава се присъждат в 21 категории. Всеки лауреат получава 10 хиляди долара и сертификат.

Коментари