Радио Витоша

webcam

Новини

Провежда се втори тур на изборите за местна власт

Провежда се втори тур на изборите за местна власт

Дата: 01.11.2015 За кметове се гласува в 14 областни града и 133 общини
Image

Днес се провежда втори тур на изборите за местна власт. Гласува се от 6 до 19 часа или най-късно до 20 часа, ако има опашка пред секцията.

За произвеждането на втори тур са подготвени и отпечатани нови бюлетини. Имаше опасност балотажът да бъде отложен за 8 ноември заради проблем с отпечатването на изборните книжа в толкова съкратени срокове, но в крайна сметка печатниците се справиха.

Днес ще се гласува за кметове на 14 областни града, на 133 общини и 980 кметства. В големите градове на втори тур ще бъдат избрани 24 кметове на райони, от които 16 в София.

И за втория тур важи приетото от Централната избирателна комисия (ЦИК) примерно сгъване на бюлетините, но всеки избирател може да сгъне бюлетината по свой начин, като след гласуване трябва да се вижда фабричният номер на бюлетината и този номер да може да се откъсне. 

Проучванията на наблюдатели и социологически агенции могат да се съобщават най-рано в 19 часа. Крайният срок за обявяване на резултатите от втория тур е 3 ноември.

Регистрирани за участие в първия тур на местните избори бяха общо 71 партии и 3 коалиции. Кметове на кметство се избираха в 3192 селища, като в 415 кметства имаше само по един кандидат. Българите в страната и в чужбина гласуваха и на референдум с един въпрос – за електронното гласуване. Общият брой на действителните гласове в допитването 2 587 593. С "Да" са отговорили 1 883 411 души, а с "Не"- 704 182, съобщиха в петък от ЦИК.

Заради проблемите, които имаше в Общинската избирателна комисия (ОИК) - София с приемането на изборните книжа при първия тур, ЦИК осигури допълнително 136 технически сътрудници. ЦИК е подготвила и методически указания за подобряване работа на столичната ОИК.

Председателят на столичната Общинска избирателна комисия Диляна Цвяткова Иванова подаде в петък оставка и на нейно място беше номинирана от ГЕРБ и назначена Полина Витанова, юрист, досегашен член на ОИК - София.

ЦИК излезе с решение при произвеждане на втори тур на избори за кметове на общини, райони и кметства да се използват протоколите от първия тур, като имената и номерата на кандидатите, които не са допуснати на втори тур, се зачертават.

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00