Платена публикация: Възрастова граница за ипотечен кредит или коя е най-подходящата възраст за теглене на жилищен кредит? 08 декември, 2021

Включването на определена възрастова граница за ипотечен кредит в списъка с изисквания към клиент при ипотечно кредитиране е съвсем логично, тъй като платежоспособността на кредитополучателя и възможността за връщане на средства, получени от банката, до голяма степен зависят от възрастта му. Най-благоприятната категория за сключване на дългосрочни договори за кредит са хората на възраст от 30 до 40-45 години.

Очевидно е, че по -младите клиенти рядко имат ниво и стабилност на доходите, достатъчни за безпроблемно обслужване на кредит. Още по-трудно е да се разчита на получаване на ипотека за хора в пенсионна и предпенсионна възраст. Това е логично и от икономическа гледна точка, предвид ниското ниво на пенсиите в страната, както и ниското ниво на средната продължителност на живота.

Горните аргументи ясно демонстрират защо за някои възрастови категории потенциални кредитополучатели е доста трудно да разчитат на одобрението на ипотека от банка. В случая говорим преди всичко за студенти и работещи млади хора, както и за клиенти на възраст над 50 години.

В първия случай основната причина за недоверие от страна на финансова институция е липсата на стабилен и достатъчен доход. Напротив, за възрастните хора фактор, който намалява вероятността за получаване на ипотека, е висок риск по всяко време да загубят източник на доходи след пенсиониране, в резултат на заболяване и увреждане.

Минималната възраст за получаване на заем е 21, а максималната възраст към момента на затваряне на ипотеката не може да надвишава 75 години. По този начин, ако кредитополучателят е на 55 години, той не може да получи заем за повече от 20 години;

В допълнение към стандартния договор за ипотечен кредит, водещите банки в страната участват в различни правителствени програми, предлагайки по -благоприятни условия за кредитиране на определени категории кредитополучатели. Някои от тях са свързани и с допълнителни възрастови ограничения.

Високото ниво на конкуренция принуждава банките да разработват постоянно нови ипотечни програми. Някои от тях са адресирани директно към определени възрастови категории кредитополучатели, например студенти, многодетни млади семейства и т.н. Конкретни условия и установени възрастови граници се определят от самата банка.

Източник: ПАРИТЕ БГ

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини