Радио Витоша

webcam

Новини

Полицията започва акция "Зима"

Полицията започва акция "Зима"

Дата: 01.11.2015 От днес до 8-и ноември ще се проверяват велосипедисти и водачи на превозни средства с животинска тяга
Image

От началото на ноември Пътна полиция започва засилени проверки. Те са част от традиционната акция „Зима", която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя.

Акция "Зима" ще протече в рамките на месец, на три етапа.

В първия - от 1-и до 8-и ноември - вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга. 

От 9-и до 22-и ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. 

В рамките на третия етап - от 16-и до 30-и ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение при зимни условия.

При проверките на пътя няма да има "гратисен период" за санкциите и глоби ще се налагат още от първия ден на акцията, уточниха от Пътна полиция. 

При провеждането на всеки един от етапите на кампанията ще бъде обявен тематично специален ден без жертви на пътя: 6-и ноември - без жертви велосипедисти, 15-и ноември - без жертви пешеходци, и 27-и ноември - без жертви водачи и пътници в моторни превозни средства.
 
По време на акцията е планиран оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите.

Коментари