Радио Витоша

webcam

Новини

Почитаме жертвите при пътно-транспортни произшествия

Почитаме жертвите при пътно-транспортни произшествия

Дата: 15.11.2015 15 ноември е обявен за Ден без пешеходци-жертви на пътя
Image

На 15 ноември отбелязваме Световния ден за възпоменаване на жертвите при пътно-транспортни произшествия. 

По този повод  във всички епархии ще бъде отслужена св. Литургия, по време на която ще бъде отправена молитва към Бога в памет на всички загинали участници в движението по пътищата в България. Тя ще бъде съчетана с молитва за невинните жертви на терористичните атентати във френската столица Париж.

В отбелязването на Световния ден се присъединяват ръководството на отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“, представители на институции и неправителствени организации.

Инициативата се провежда по време на втората част от акция “Зима” и кампанията на Пътна полиция „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, дните от 9 до 15 ноември са обявени за Седмица за пешеходна безопасност, а 15 ноември – за Ден без пешеходци-жертви на пътя.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

От 15-ти до 21-ви ноември всеки може да се включи в едноседмичната акция по кръводаряване за намаляване на жертвите при пътнотранспортни произшествия, която ще се проведе в Центъра по кръводаряване към Военномедицинска академия. Призивът на кампанията е „Ти избираш как да се прибереш”, а желаещите да дарят кръв могат да го направят във времето от 08.30 до 16.00 часа.

По традиция Българска асоциация на пострадали при катастрофи, съвместно с Военномедицинска академия и Българския Червен кръст, обединяват усилия за организирането на едноседмична кампания за кръводаряване, която стартира в Центъра по кръводаряване във ВМА.

Коментари