Радио Витоша

webcam

Новини

По-къса предизборна кампания предлага ГЕРБ

По-къса предизборна кампания предлага ГЕРБ

Дата: 23.02.2016 При провеждането на избори до 2018 г. се създава възможност за експериментално електронно гласуване по интернет. Изрично се предвижда, че резултатите от гласуването по интернет не се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите
Image

Предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. Това са част от предложенията, които депутати от ГЕРБ правят за изменение на Изборния кодекс. Предложението е внесено в деловодството на Народното събрание в понеделник следобед, предаде БГНЕС. Сред вносителите е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който традиционно оглавява щаба на управляващата партия. “Прекалено дългата кампания води до апатия вместо да мотивира избирателите да гласуват”, мотивират предложението си вносителите.
Предлага се занапред изборните секции да отварят в 07.00 часа и да затварят в 20.00 часа. При провеждането на избори до 2018 г. се създава възможност за експериментално електронно гласуване по интернет. Изрично се предвижда, че резултатите от гласуването по интернет не се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите. Желаещите да гласуват по интернет, ще трябва да го заявят предварително.
От ГЕРБ предлагат и създаването на отделен, 32-ри избирателен район “Чужбина”, “за да може избирателите извън страната да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции”.

Коментари