Радио Витоша

webcam

Новини

Пловдив с номинация за най-добра европейска дестинация

Пловдив с номинация за най-добра европейска дестинация

Дата: 23.01.2016 Градът под тепетата можем да подкрепим тук: www.europeanbestdestinations.com
Image

 
Пловдив е единственият български град, номиниран за участие в 7-мото издание на състезанието за титлата „Best European Destination 2016“
 
В тазгодишното издание на престижната надпревара Пловдив е поставен в конкуренцията на градове като Прага, Брюксел, Мадрид, Виена, Берлин, Милано, Париж, Лондон, Единбург, Барселона и др.
 
Да подкрепим Пловдив тук до 10.02.2016.

Пловдив бе официално утвърден от Съвета на ЕС за една от двете европейски столица на културата за 2019 г., заедно с италианския Матера.
 
Наскоро градът под тепетата бе обявен от авторитетното британско издание "Дейли телеграф" за най-стария жив град в Европа и втори в света по възраст след Дамаск. Факт е, че тук повече от 8000 години е домът и средището за развитие на културата на различни цивилизации. Това е една от причините днес градът под тепетата все повече да набира скорост като център на културния туризъм у нас.
 
Чужденците са категорични, че Пловдив силно носи духа на императорските времена. Затова, въпреки своята уникалност, често е сравняван с Рим.
 
Целият Пловдив е един голям музей, всяка улица, сграда или площад под тепетата имат история. Под тях пък са наслоени културни пластове от праисторическата ера, от времето на траките, Античността и Средновековието. 
 
В Стария град може да се проследи цялото развитие на възрожденската жилищна архитектура след 19 век. Старинната част на Пловдив е уникален културен център от археологически обекти, музеи и галерии, старинни сгради, действащи храмове, уютни кафенета и ресторанти, учебни сгради, живописни калдъръмени улици. През 1979 г. получава и европейски златен медал за опазване на паметниците от миналото.

/М.Е./

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00