Радио Витоша

webcam

Новини

Пловдив е домакин на Есенен панаир на занаятите

Пловдив е домакин на Есенен панаир на занаятите

Дата: 22.09.2016 Сред занаятите, които ще бъдат представени, са обработка на дърво и дърворезба, тъкане, гравиране върху кожа, плъстене, грънчарство, ножарство, стъклопис и изработване на народни музикални инструменти
Image

С пленер по грънчарство и демонстрации на над 20 занаята в Пловдив от 22 до 25 септември ще се състои традиционният Есенен панаир на занаятите. В него ще участват около 50 български майстори-занаятчии, майстор от Сърбия и сдружението "Храната на Пловдив".

Сред занаятите, които ще бъдат представени в специални шатри на малката главна улица, са обработка на дърво и дърворезба, тъкане, гравиране върху кожа, плъстене, грънчарство, ножарство, стъклопис и изработване на народни музикални инструменти.

Сред атракциите пък е състезанието за най- добър водоносец " С менци за вода" на 22 септември следобед в градинката на Джумая джамия.

Есенният панаир на занаятите ще бъде съпътстван от Пленер по грънчарство, който ще е на ул. "Райко Даскалов".

Грънчарството е един от най-древните занаяти и е единственият, при който се използват и четирите стихии: земя - глината, от която се изработва изделието, вода - с която се замесва глината, въздух - който помага да се изсуши, и огън - за да се изпече глиненият съд.

За най-малките на 25 септември (неделя) в Лапидариума в Стария град ще бъдат отворени импровизирани занаятчийски работилнички, в които децата ще могат да творят.

Организатори на панаира са община Пловдив, Старинен Пловдив, Регионалната занаятчийска камара, Регионалният етнографски музей.

Коментари