Радио Витоша

webcam

Новини

Пикантни храни и много вода за бърз метаболизъм

Пикантни храни и много вода за бърз метаболизъм

Дата: 17.08.2015 Физическата активност също помага за контрол над теглото и здравето
Image

Има много различни теории затова как да подобрим метаболизмa си. Това е естествен процес, който се случва в тялото ни, така че да ни запази живи и здрави. Той се влияе от редица фактори като възраст, пол, телесен състав, физическа активност и цялостен начин на живот.

Метаболизмът е скоростта, с която тялото ни изгаря енергия, за да функционира. Храните са основния фактор, за да го поддържаме на добро ниво.

Експертите съветват да консумираме пикантни храни, които стимулират работата на метаболизма. Подобен ефект има и кофеинът.

Друго важно условие е да пием много вода, около 3 литра дневно.

Зеленчуците трябва да съставляват по-голямата част от менюто ни. Това ще даде тласък на обработката на хранителните вещества в организма.

Важно е също да се намали приема на захар, брашно, пакетирани храни и бързи закуски. Поне веднъж в седмицата яжте бобови растения. Всеки ден, консумирайте ядки, семена, зехтин и кокосово масло.

Размерът на порциите също има голямо значение. Желателно е те да са малки и разпределени да няколко яденета за през целия ден.

Консумирайте храни, богати на селен, защото той е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза - омари, бразилски орех, гъби, раци и др. Прекарвайте 10-15 минути на слънчева светлина за витамин D.

И, разбира се, не забравяйте да спортувате, защото физическата активност помага да се засили метаболизма, а по този начин и се поддържа здравословно тегло и намалява риска от цял набор здравни проблеми.

Коментари