Радио Витоша

webcam

Новини

Парламентът ще гласува промените в Конституцията

Парламентът ще гласува промените в Конституцията

Дата: 09.12.2015 Преди второто четене обаче бяха предложени текстове, различни от компромисните
Image

Парламентът ще гласува на второ четене промените в Конституцията. Измененията в основния закон предвиждат промени в съдебната власт и са следствие на обявената от правосъдния министър Христо Иванов реформа на съдебната система. Съгласието по текстовете на първо четене беше постигнато изключително трудно. Преди второто четене обаче бяха предложени текстове, различни от компромисните, съобщава БНТ.

На първо четене в края на септември промените бяха подкрепени от 184 народни представители. Политиците се съгласиха по няколко основни точки. Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии – съдийска и прокурорска, повече правомощия на Инспектората към ВСС и пряк избор на магистратите. Освен това Висшият адвокатски съвет получи възможност да внася жалби в Конституционния съд. Ябълката на раздора се оказа разпределението на парламентарната квота в двете колегии.

През месеците между двете гласувания политическите сили направиха нови предложения, извън обхвата на приетите на първо четене. Сега в пленарната зала ще влезе и предложението прокурорската колегия да се състои от 11 вместо 12 души. 5 от тях ще са от парламентарната квота. Комисията реши още съдийската колегия да се състои от 14 души -шест избрани от съдиите, шест от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища.

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00