Радио Витоша

webcam

Новини

Отпада ограничението от 35 избирателни секции в страни от ЕС

Отпада ограничението от 35 избирателни секции в страни от ЕС

Дата: 21.10.2016 Относно квадратчето „Не подкрепям никого” се предлага потвърждаване на правилото във всички видове избори при определяне на резултата да се отчита този вот за действителен
Image

Отпада ограничението от 35 избирателни секции в държава – членка на Европейския съюз. Депутатите приеха на първо гласуване три от 12-те внесени законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

С единият от приетите законопроекти се цели да отпадне ограничението от 35 избирателни секции в една държава – членка на Европейския съюз. Със законопроекта се дава възможност в избирателни секции извън страната, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява с повече от една избирателна кутия.

Относно квадратчето „Не подкрепям никого” се предлага потвърждаване на правилото във всички видове избори при определяне на резултата да се отчита този вот за действителен.

Вторият приет законопроект цели отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държави - членки на Европейския съюз, което ще даде възможност на много българи да упражнят правото си на глас.

Третият приет законопроект предлага за мажоритарните избори за кметове и за президент и вицепрезидент на републиката в методиките за определяне на резултатите да се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого”.

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00