Радио Витоша

webcam

Новини

Откриват официално "Плажът на Марица"

Откриват официално "Плажът на Марица"

Дата: 02.08.2015 Проектът цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани
Image

В Пловдив от днес ще бъде възстановена една стара традиция - плажът на река Марица.

Началото е от 18 часа, а мястото – пространството между Пешеходния мост и моста на Панаира

Артистичната акция предвижда там, където са се образували островчета в реката, да се поставят шезлонги и столове с чадъри за почивка, като освен в седмицата на фестивала, плажът ще може да се ползва през цялото лято.

Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември ще заработи и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции.

Международния фестивал за архитектура - Architecture Week 2015, ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив. Темата тази година е "ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА".

Първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882 г. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани.

За период от поне 50 години да идеш на плаж край Марица е било въплъщение на думата “густо”.

Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция и ще съществува от 2 август до 30 септември.

Коментари