Радио Витоша

webcam

Новини

Откритие: Хората трябва да си почиват повече

Откритие: Хората трябва да си почиват повече

Дата: 01.10.2016 Качествената почивка включва физически, психологически и духовни компоненти
Image

Учени от Даръмския университет, Великобритания, анкетираха 18 000 души от 134 държави. Те откриха, че 68% от тях се нуждаят от почивка, 32% смятат, че им трябва по-дълга почивка от средностатистическия човек, а над 10% са били на мнение, че могат да минат и с по-малко почивка. 
 
Средно най-малко почивали млади хора с високи доходи. Липсата на достатъчно почивка се чувствала най-остро при хората, които се занимавали с гледане на деца, на болни или възрастни хора, а също на лица, които работят на смени. 

Според учените почивката е не само сън. Отмората има физически, психологически и духовни компоненти. 
 
По-рано друго изследване показа, че медитацията помага при справяне със стреса. В него участвали 94 здрави жени на възраст от 30 до 60 години. Те прекарали отпуската в Калифорния, като част от тях медитирала, друга - не. Част от жените отдавна се занимала с медитация. 
 
Специалистите наблюдавали промените в 20 000 техни гени, взели и кръвни проби, а също анкетирали участничките в изследването.
 
Изследването показало, че у всички жени са станали генетични промени, съществено се активирали гените, свързани с реакцията стрес и с функциите на имунната система. Отделно при медитиращите жени равнището на стрес и депресия оставали ниски много по-дълго време в сравнение с участничките, които просто отмаряли. 

А сега оставете телефона/таблета/лаптопа, на който четете това, наместете се удобно и поспете още няколко часа! Събота е все пак! 

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00