Радио Витоша

webcam

Новини

Отбелязваме 138 години от боевете на връх Шипка

Отбелязваме 138 години от боевете на връх Шипка

Дата: 22.08.2015 Редица събития очакват посетителите на епичния връх днес
Image

Годишнината от Шипченската епопея ще бъде отбелязана с редица събития.  

Програмата преди обед предвижда и провеждането на две състезания - по изкачване на стълбите и по ориентиране. 

От 10:00 ч. до 12:00 ч. в подножието на Паметника на свободата може да се види Походна кухня. До 17:00 часа е осигурен екскурзовод за посещение на бойните позиции, а в Мултимедийна зала на административна сграда на НПМ „Шипка-Бузлуджа" ще бъдат прожектирани филми, посветени на героичното време, когато българите са водили битки за своята свобода.

В 12:30 часа посетителите могат да се включат в открит урок по история, по време на който доц. Марко Златев ще разкаже детайли от военните действия, някои от тях малко известни на широката публика. В ранния следобед е официалната част и възстановката на боевете от края на август преди 138 години.

Тържественото отбелязване на годишнината от Шипченската епопея се провеждат под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще  произнесе слово по случай годишнината от събитията на историческия връх.

Епичните боевете за връх Шипка започват на 21 август 1877г. в най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и над 500 български опълченци,

/М.Е./

Коментари