Радио Витоша

webcam

Новини

Отбелязваме Успение Богородично

Отбелязваме Успение Богородично

Дата: 15.08.2016 Денят е храмов празник на Бачковския и Троянския манастир
Image

Българската православна църква отбелязва Успение Богородично. Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна, на много места ще преминат и литийни шествия с иконата на Божията майка. Днешният ден е храмов празник на два от най-големите манастира у нас - Бачковския и Троянския.
 
Много миряни от вчера се стекоха към светите обители, за да се поклонят пред Дева Мария и да се помолят за здраве. Богослуженията започнаха още снощи. Тази сутрин негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица". По-късно иконата ще бъде изнесена от храма с литийно шествие.
 
Литийно шествие ще тръгне днес и от Бачковския манастир, където очакват между 10 000 и 15 000 поклонници на днешния празничен ден. 

На Голяма Богородица празнуват и всички, които носят името на Божията майка - Мария. 

Денят, в който отбелязваме Успението на пресвета Богородица, е и ден на град Варна. Морската столица ще отбележи празника си с богата програма от концерти, детски спектакли и светлинно шоу. Рано тази сутрин в старинния храм „Успение на Пресвета Богородица" във Варна ще бъде отслужена тържествената света литургия. Малко след 10 сутринта литийно шествие ще се отправи от църквата до Катедралния храм „Свето Успение Богородично". 

Коментари