Радио Витоша

webcam

Новини

Оранжев код за снеговалежи в 9 области

Оранжев код за снеговалежи в 9 области

Дата: 16.01.2016 Шофьорите да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително
Image

Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи е обявен за днес за северозападната половина на страната и в планините на Южна България. Оранжевият код е в сила за 8 области. Това са Кюстендил, Перник, София, София област, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Синоптиците прогнозират, че в тези области ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 15 см, а на места и до 20. Снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

Оранжевият код предупреждава, че времето е опасно. Синоптиците съветват хората да бъдат готови за обширни области със сняг, които водят до смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Жълт код е обявен за 12 области. Това са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Стара Загора.

Според прогнозата на Европейския център за средносрочни прогнози в София през следващите дни снежната покривка ще бъде до около 40 см.

Пътните настилки в цялата страна са мокри, в планинските райони са заледени, заскрежени, обработени и опесъчени.

77 снегопочистващи машини разпръскват смеси срещу заледяване на пътните платна в София. Обработките са започнали от 4.00 часа през нощта в планинските райони като Витоша и Панчарево. 

Градският транспорт се движи нормално по маршрутите си.

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00