Радио Витоша

webcam

Новини

Опити за деескалация на напрежението между Русия и Турция

Опити за деескалация на напрежението между Русия и Турция

Дата: 25.11.2015 Руският посланик във Франция Александър Орлов даде сигнал за възможно спадане на международното напрежение
Image

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но не може да „замълчи”, когато граничната й сигурност е застрашена, информира БГНЕС. Изказването на Ердоган идва в сложна обстановка, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия вчера.
Турция предупреди в дните преди свалянето на руския бомбардировач, че ще защитава малцинството туркмени сирийци, които опонират на режима на Башар Асад и биват бомбардирани от руски самолети.
След като прекрати военните си контакти с Турция, руското министерство на отбраната заяви, че изпраща в Средиземно море крайцер с противоракетна система, който ще унищожава „всички цели, представляващи потенциална заплаха“ за руските сили в Сирия.
По-рано руският посланик във Франция Александър Орлов даде сигнал за възможно спадане на международното напрежение, след като заяви, че Турция е „добре дошла” в голяма военна коалиция срещу „Ислямска държава”, водена от Русия.

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00