Радио Витоша

webcam

Новини

Опит за преврат в Турция

Опит за преврат в Турция

Дата: 16.07.2016 Най-малко 90 души са загинали тази нощ. Сред жертвите има и цивилни. Ранените са над 1000
Image

Турция преживя опит за преврат. Най-малко 90 души са загинали тази нощ. Сред жертвите има и цивилни. Ранените са над 1000. Турският президент предупреди, че "метежът е към своя край". Ердоган обяви, че участниците в бунта ще платят висока цена. Вече има около 760 задържани, заради участието си в опита за преврат. Убити са 16 от организаторите на метежа. Започнаха и оставки в армията. Уволнени са петима генерали и около 30 полковници.
Турският генерален щаб вече е под контрола на проправителствените сили. Около 60 войници, които бяха блокирали мост над Босфора се предадоха. Турският президент призова привържениците да останат на улиците, докато обстановката се нормализира.
Организаторите на преврата се опитаха да установят контрол и над Си Ен Ен -тюрк. От телевизията обявиха, че не могат да излъчват, защото в сградата са влезли военни. След това се чуха изстрели.
Една от мишените беше парламентът. Те го обстрелваха с хеликоптери. Атакуваха и генералния щаб на армията. Началникът на генщаба генерал Хулуси Акар беше държан като заложник няколко часа. Превратаджиите обстрелваха и централата на разузнаването. Експлозии имаше и в района на летищата в Истанбул и в Анкара.

Коментари