Радио Витоша

webcam

Новини

НОРАД: Шейната на Дядо Коледа потегли по график

НОРАД: Шейната на Дядо Коледа потегли по график

Дата: 24.12.2015 Доброволци следят работата със специални "Санта камери"
Image

Първата държава, която вече е успял да посети Дядо Коледа, е Русия, съобщи РИА Новости, като се позова на данни от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД). 

Днес в 11.30 ч. българско време Дядо Коледа излетя от резиденцията си на Северния полюс, за да раздаде подаръци на децата по света. Добрият старец започна 60-ата си юбилейна обиколка на планетата. Само през първите около два часа е успял да раздаде повече от 50 000 подаръка на послушните деца.

Първият населен пункт, посетен от Дядо Коледа, е било ескимоското село Новое Чаплино в Чукотския автономен окръг на Русия.

Доброволци от НОРАД проследяват днес пътуването на Дядо Коледа по света. Контролният център на програмата е във военновъздушната база Питърсън в Колорадо спрингс.

Операцията по проследяването отнема четири месеца планиране, много доброволци, 100 телефона, 30 лаптопа и два големи телевизионни екрана. 

За самото проследяване на Дядо Коледа НОРАД използва четири системи за контрол - спътници, радари, изтребители в небето над САЩ и Канада, а също специални "Санта камери", видео, което е достъпно в YouTube. За ориентир, подобно на фар, служи червеният нос на елена Рудолф.

Коментари