Радио Витоша

webcam

Новини

Никулден е!

Никулден е!

Дата: 06.12.2015 Празнуват рибари и банкери
Image

Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Светецът е покровител е на моряците и рибарите, а днешният ден е празник и на банкерите
 
Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Никулден попада във времето на Коледния пост. За трапезата в този ден православните християни приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване. Казва се, че „на Никулден трябва да си почистиш зъбите с кост от риба” за здраве. За никулденската трапеза жените приготвят и колаци, наречени „боговица”, „николски кравай”, „богов хляб”, „светец”, върху които моделират с тесто св. Никола и кораба му. На трапезата се нареждат и други постни храни - варена царевица, жито, постни сарми и чушки, фасул, тъй като празникът е по време на постите.
 
Житието на Св. Николай дава основание в една молитва той да бъде наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието.
 
Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води.
 
Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествена литургия, а след това организират буйни празненства.
 
Никулден е празник и на град Бургас, чиито жители са избрали светеца за свой небесен покровител.
 
Днес празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница
 
Честито!

Коментари