Радио Витоша

webcam

Новини

НАТО предложи членство на Черна гора

НАТО предложи членство на Черна гора

Дата: 02.12.2015 С поканата за започване на преговори към Черна гора общият брой на балканските държави, които ще членуват в алианса може да нарасне до 8
Image

НАТО покани Черна гора да започне преговори за присъединяване към алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. С поканата за започване на преговори към Черна гора общият брой на балканските държави, които ще членуват в алианса може да нарасне до 8.

Още през далечната 1952 г. членове на НАТО стават Гърция и Турция. Това е само две години след създаването на пакта и е неговото първо разширяване. През 2004 г. е най-голямото разширяване на пакта на Изток. Тогава негови членове стават България, Румъния и Словения. По-малко от едно десетилетие след това в НАТО влизат още Хърватия и Албания. Единствените балкански страни, които са извън тази структура са Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Македония.

Македония не може да се присъедини единствено заради  ветото на Гърция. През последната година и половина заради сложната международна обстановка - кризите в Украйна и Близкия изток - все повече експерти и политици, се обявяват за вдигане на гръцкото вето. Според тях то е контрапродуктивно и води до допълнителни проблеми за сигурността в региона на Балканите.

Коментари