Радио Витоша

webcam

Новини

НАСА: На Марс има солена вода

НАСА: На Марс има солена вода

Дата: 28.09.2015 Отлаганията са открити в екваториалната част на Марс под формата на гигантски ресни, съобщиха учени
Image

Учени от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство /НАСА/ съобщиха, че разполагат с доказателства за съществуване на вода в течно състояние на Марс, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Отлаганията са открити в екваториалната част на Червената планета под формата на гигантски ресниПоявяват се в най-топлите дни от годината и изчезват при застудяване, обясни на пресконференция заместник-директорът на НАСА по научните въпроси Джон Грънсфелд.

Резултатите, получени въз основа на снимки, направени с помощта на спектрометър на сондата "Марс рикънисънс орбитър", подкрепят хипотезата за съществуване днес на вода в течно състояние на Марс. 

Докато изследваха снимки на Червената планета през 2011 г., направени със сондата "Марс рикънисънс орбитър", учени откриха тъмни пояси, широки 0,5 - 5 метра, върху някои склонове. Тези пояси се появяваха през летния сезон и изчезваха през марсианската зима. 

Тогава учените предположиха, че поясите са оставени от потоци вода, съдържаща толкова голямо количество сол, че не замръзва през хладното марсианско лято, когато температурата на повърхността е около минус 25 градуса Целзий.

Потвърждаването на тази хипотеза би означавало, че учените са получили първите данни, които свидетелстват за съществуване на вода на Марс. 

/М.Е./

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00