Радио Витоша

webcam

Новини

Наднорменото тегло има негативно влияние и върху мозъка

Наднорменото тегло има негативно влияние и върху мозъка

Дата: 05.08.2016 50-годишен човек с наднормено тегло има същото количество бяло вещество като 60-годишен слаб човек
Image

Изследователи са открили доказателства, че мозъкът на хора с наднормено тегло на средна възраст има същото количество бяло вещество – тъканта, която позволява на мозъка да комуникира, като слаб човек по-възрастен с 10 години. Ако резултатите бъдат потвърдени, това ще означава, че наднорменото тегло играе сериозна роля по отношение на това колко бързо старее човешкият мозък и колко бързо се свива, в сравнение с този на по-слабите хора, пише научното издание „Сайънс алърт“.
„Със стареенето нашите мозъци естествено намаляват размера си, но не е ясно защо хора с наднормено тегло страдат от по-голяма редукция в количеството бяло вещество“, заяви Лиса Ронан от университета в Кеймбридж. „Можем само да предполагаме дали наднорменото тегло може по някакъв начин да предизвика тези промени или дали наднорменото тегло е следствие от изменения в мозъка“, допълни тя.
Екипът от учени е изследвал количеството бяло вещество в мозъците на 527 души между 20 и 87 килограма. След това данните са разделени в две групи, в зависимост от индекса на телесна маса на хората. 50-годишен човек с наднормено тегло има същото количество бяло вещество като 60-годишен слаб човек.
Въпреки намаляването на бялото вещество обаче проучванията са показали, че няма признаци за намаляване на когнитивните способности, което е анализирано чрез IQ-тест. Учените също така са забелязали, че намаляването на веществото се забелязва само при хора на средна възраст, но не и по-млади.

БГНЕС

 

Коментари