Радио Витоша

webcam

Новини

На Цветница се освещават върбовите клонки за здраве

На Цветница се освещават върбовите клонки за здраве

Дата: 24.04.2016 Празнуват всички, които носят името Цветан, Върбан и всички с имена на цветя и дървета
Image

Днес е Цветница, подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви).

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В града той влиза на магаре (животно, което символизира идване с мир и приятелство), а не на кон, както обикновено се отправяли бойците и война. Идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях. Славата на влизащия в светия град била голяма. Носела се мълвата за чудесата, които извършил, и за силата на новата вяра. Разказвала се вече и историята за чудното Лазарово възкресение, което мнозина видели с очите си предния ден и от тук нататък, до края на дните си, щели да го превръщат в една от най-невероятните и тръпнещи легенди на християнството. Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Мир, любов и победа носел той на многобройния народ, който се тълпял да го зърне с очите си. да го докосне, да бъде поне наблизо. Бил чуден и неповторим миг. Споменът за него църквата празнува от III в.

За църковния празник Връбница патриарх Неофит ще води света литургия в храм паметника "Св. Александър Невски" от 9.30 ч

Коментари

Office Break
10:00 - 15:00