Радио Витоша

webcam

Новини

Мелбърн е най-добрият град за живеене

Мелбърн е най-добрият град за живеене

Дата: 18.08.2016 Шест от десетте най-добри за живеене градове в света са в Австралия и Канада
Image

Австралийският град Мелбърн отново оглави годишната класация за най-добър град за живеене на "Икономист интелиджънс юнит". Следва го австрийската столица Виена, показва международна класация.

На трето място е Ванкувър (Канада), следван от Торонто (Канада), Калгари (Канада), Аделаида (Австралия), Пърт (Австралия), Оклънд (Нова Зеландия), Хелзинки (Финландия), Хамбург (Германия).

В публикуваното сравнително изследване са включени 140 града. Градовете са класирани по категории, включващи сигурност, здравеопазване, околна среда, образование и инфраструктура, но разходите за живот не са взети предвид.

Най-добрите градове според доклада са средно големи в по-богати страни със сравнително ниска гъстота на населението. Освен това в тях е осигурена възможност за активен отдих без да има високи равнища на престъпност или пренатоварена инфраструктура.

Видно е, че Канада и Австралия отговарят на така описания профил. Сидни обаче е изпаднал от първата десетка заради предполагаемата заплаха от тероризъм и вече е на 11-о място.

През последните месеци американските градове бележат спад в класацията според изследването. Отчасти това се дължи на бурните протести, свързани с трагичните инциденти с чернокожи.

Световните бизнес центрове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио може да се смятат за прочути финансови и бизнес средища с богати възможности за отдих, но тези градове също така са засегнати от по-голяма престъпност, задръствания и проблеми с градския транспорт.

Най-лошите за живот градове според класацията са Дамаск (Сирия), Триполи (Либия), Лагос (Нигерия), Дака (Бангладеш) и Порт Морсби (Папуа-Нова Гвинея).

Заради последиците от гражданските войни в Близкия Изток, заплахите от световния тероризъм, гражданските протести и териториалните спорове в азиатски води, много градове отчитат спад на точките си в класацията, отбелязва Си Ен Би Си.

Снимка: Уикипедия

Коментари