Радио Витоша

webcam

Новини

Мая Манолова обяви война на рекета на монополисти и колекторски фирми

Мая Манолова обяви война на рекета на монополисти и колекторски фирми

Дата: 15.03.2016 Според Мая Манолова този вид рекет е симбиозата монополно дружество - доставчик на обществени услуги, колекторска фирма, арбитражен съд.
Image

Законодателни промени, които да спрат произвола на монополистите и реката, на колекторските фирми над гражданите, предлага омбудсманът Мая Манолова.

По време на кръглата маса „Българските потребители в европейски условия“ в Пловдив се сформира и работна група с представители на всички организации за защита на потребителите, която ще внесе исканите законодателни промени.

Според Мая Манолова този вид рекет е симбиозата монополно дружество - доставчик на обществени услуги, колекторска фирма, арбитражен съд.

По думите й използването на арбитражни съдилища от колекторските фирми е нарушение на правата на потребителите и то трябва да бъде прекратено с промяна в Закона за защита на потребителите. „В момента няма никакъв регламент за това кой може да създава арбитражен съд, на какви изисквания да отговаря и по какви правила да съди гражданите", коментира Манолова.

Според нея става дума за цяла схема, според която монополистите, доставчици на обществени услуги продават дълговете на колекторските фирми, а те от своя страна създават арбитражни съдилища и осъждат длъжниците. По този начин един дълг от 30 лева от 2005 година след като мине през всичките тези инстанции става 550 лева.

Коментари