Радио Витоша

webcam

Новини

Леденостуден уикенд

Леденостуден уикенд

Дата: 23.01.2016 Жълт и оранжев код за ниски температури в цялата страна
Image

Много ниски температури остават температурите през целия ден.

Оранжев код за ниски температури е обявен за 16 области на страната. Предупреждението за температури между минус 20 и минус 15 градуса е в сила за областите Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен.

За останалите 12 области в страната в сила е жълт предупредителен код за ниски температури. Това са Благоевград, Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич.

Градусите в неделя ще останат отрицателни и ще варират между 10 и 2 под нулата. В понеделник вече се очаква живакът да прехвърли нулата и да достигнат до +2 градуса.

Над планините ще бъде предимно слънчево, студено и ветровито. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен северен вятър. Степента на лавинна опасност за Витоша в момента е най-висока, предупреждават от Планинската спасителна служба. В планината се ходи, само ако сте добре подготвени – екипирани и информирани за времето и местата с лавинна опасност. Задължително през зимата туристите да носят т.нар. лавинен уред.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, но след обяд ще се появи слаб северен вятър.

След мразовитите почивни дни, в които специалистите съветват да си седим у дома, ще последва и студено начало на новата седмица

Затоплянето ще започне в сряда. Тогава, според синоптиците, на Балканите ще нахлуе топъл атлантически въздух, който ще донесе температури до плюс 7 градуса.

Специалистите са категорични още, че трябва да се готвим за истинска зима поне до края на месеца. По думите им февруари също ще е студен, а около 5-6 февруари отново ще има валежи.

/М.Е./

Коментари