Радио Витоша

webcam

Новини

Критики за богатите от Персийския залив заради бежанците

Критики за богатите от Персийския залив заради бежанците

Дата: 08.09.2015 Географски тези страни са най-близо до размирните точки в региона, изповядват исляма, но това не ги прави притегателни дестинации
Image

На фона на призивите за солидарност в Европа за справяне с бежанския прилив, редица правозащитни организации критикуват богатите страни от Персийския залив за безучастието им по чувствителния въпрос. Географски тези страни са най-близо до размирните точки в региона, изповядват исляма, но това не ги прави притегателни дестинации за бежанците.

"Повечето от бежанците са са в претъпкани в лагери в Турция, Ливан, Йордания, Египет и Ирак, където са под заплахата на “Ислямска държава”, а малка част са тръгнали на опасното пътуване до Европа. Страните от Персийския залив, които са в топ 50 на най-богатите държави в света, отказват да приемат бежанци. Арабските държави се провалиха морално" , заяви за БНТ сирийският журналист Нидал Хлаиф.

Близо 370 хиляди бежанци са пристигнали в Европа. Данните са на ООН. Очаква се в сряда Европейската комисия да обяви квоти за бежанците. Франция вече обяви, че ще приеме 24 хиляди души, Великобритания 20 хиляди. Германия ще финансира новодошлите, които са одобрени да останат, с 6 милиарда евро. През двата почивни дни в Германия влязоха рекорден брой бежанци – 20 000. "Това ще промени страната, надяваме се в положителна насока", каза канцлерът Меркел и обяви конкретни мерки.

Коментари