Радио Витоша

webcam

Новини

Крепостта Трапезица отново посреща туристи

Крепостта Трапезица отново посреща туристи

Дата: 23.09.2016 Туристите могат да се качат на историческият хълм по екопътека или чрез релсово съоръжение
Image

Архитектурно-музеен резерват "Трапезица" във Велико Търново отваря за посетители от 23 септември.

Туристите могат да се качат на историческият хълм по екопътека или чрез релсово съоръжение - фуникуляр от 9,00 до 18,00 часа.

На крепостта те могат да разгледат разкритите при археологически проучвания средновековни църкви и интерактивната експозиция в Центъра за представяне на културното наследство, която представя величието на столица Търновград и Второто българско царство.

Хълмът Трапезица е един от трите хълма в близост до Велико Търново (Царевец, Трапезица и Света гора), където е била разположена старата българска столица Търновград. Крепостта на Трапезица е построена някъде през XIII век по време на Втората българска държава и там са били настанени основните църковни сгради на столицата и патриаршията. В миналото, крепостта е имала високи стени с бойници и кули, които са се издигали над стръмните скали.

Според една от легендите - крепостта Трапезица е била царската монетарница. Тя се намирала до южния вход при Царева стъпка. Под нея имало подземие, в което се пазело царското съкровище. Единствено царят и пазителят на хазната знаели тайната на вратата. При нахлуването на турците, Шишман заповядал всичко да бъде пренесено в подземието - машините за сечене на пари, суровото злато, както и златните и сребърните монети. Пълната съкровищница била затворена. След това сринали монетарницата. На мястото останали само купища камъни.

Коментари