Радио Витоша

webcam

Новини

Избираме президент на България

Избираме президент на България

Дата: 06.11.2016 Изборният ден приключва в 20ч.
Image

Днес избираме петият държавен глава на България. Изборният ден започна в 7 ч. и приключва в 20 ч. До момента няма данни за нарушения.

Кандидатите за „Дондуков” 2 са 21. Настоящият президент Росен Плевнелиев не участва в надпреварата.
 
В бюлетината няма да има номер 1 и номер 9 заради заличаването на регистрациите на Светльо Витков и Владимир Кузов. 
 
Предвиден е и наказателен вот - има квадратче „Не подкрепям никого”. Гласуването с него ще се брои за валиден глас на вота за президент.

За първи път гласуването е задължително. Санкцията за тези, които не отидат до урните, не е голяма. Ако избирателят не гласува на два поредни вота от един и същи вид, за следващите ще бъде заличен от избирателните списъци. За следващите ще трябва да се регистрира отново. 
 
Едновременно с изборите ще се проведе и референдум с три въпроса:
 
"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Бюлетина за участие в референдума получават избирателите, които искат да участват в допитването. Тя се дава заедно с хартиен непрозрачен плик. Ако не желаете да гласувате на референдума, заявете това пред секционната комисия.

При гласуването на националния референдум гласоподавателите могат да отговорят на един, на два или и на трите въпроса. В случай, че са отговорили само на един – бюлетината и гласът отново са валидни.
 
Всеки гласоподавател влиза в тъмната стаичка с една или с двете бюлетини и гласува със син химикал, като отбелязва избора си с X или V в квадратчето.

В столичния район "Младост" ще има и частични избори за районен кмет. Там ще има три бюлетини.

Заради изборите в централната част на София ще има сериозни промени в организацията на движението.

Броят избирателите по избирателните списъци на вота за президент и вицепрезидент са 6 834 278 души.
 
Броят на секциите в чужбина е 325 в 71 държави. Над 35 ще са единствено във Великобритания –  53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.
 
При положение, че нито един кандидат не събере над 50% подкрепа, ще има балотаж следващата неделя - 13-и ноември.

Коментари