Радио Витоша

webcam

Новини

Холандия одобри отглеждането на човешки ембриони

Холандия одобри отглеждането на човешки ембриони

Дата: 29.05.2016 Целта е да се помогне на хората с репродуктивни проблеми и да се постигне напредък в лечението на някои наследствени заболявания
Image

Холандското правителство обяви намерението си да разреши отглеждането на човешки ембриони за научни изследвания. По този начин Хага се надява да даде надежда на двойките с репродуктивни проблеми да имат здрави наследници, както и да се постигне напредък при преотвратяването и лекуването на някои наследствени заболявания.

По думите на министъра на здравеопазването Едит Шиперс правителството иска да „позволи създаването на ембриони за научни изследвания – но само при много стриктни условия – за да даде възможност на хората да имат (здрави) деца”.
 
“Изследвания ще засегнат безплодието, методите за изкуствената репродукция, наследствените и вродени заболявания", уточнява тя. Освен това ще се проучват и случаите на хора, страдащи от стерелитет от ранна възраст, след като са преминали лечение за ракови заболявания. 

Очаква се Холандия да промени законите си, които досега позволяваха единствено да се тестват „изоставени” ембриони след ин витро оплождане. Нововъведенията в законовите текстове ще запазят „правилото на 2-те седмици”. Според него отглеждането на ембриони в лаборатория не бива да продължава за срок по-дълъг от 14 дни.
 
„Досега забраната за култивация на ембиони възпрепятстваше развитието на научните изследвания, които биха могли да помогнат в борбата с някои болести”, се казва още в изявлението на здравното министерство в Холандия. Става дума за различни наследствени заболявания (например митохондрийни болести), които засягат различни клетки в тялото.

В началото на годината Великобритания стана първата страна в света, в която законнно създаването на човешки ембриони с ДНК от трима родители. Целта е да се отстрани рискът от наследствени заболявания, предизвикани от нарушения в митохондриите. 

Коментари