Радио Витоша

webcam

Новини

Гръцката блокада падна (засега)

Гръцката блокада падна (засега)

Дата: 22.02.2016 Българските превозвачи ще си търсят правата по три направления: в гръцки, европейски и български съд
Image

 

Километричните опашки от автомобилите и камиони, които бяха блокирани дни наред на границата ни с Гърция постепенно се изтеглят през пропускателните пунктове. Българските превозвачи вдигнаха контраблокадата вчера след призив на министъра на транспорта Ивайло Московски заради лошите условия, при които живееха шофьорите, озовали се в капана на граничните блокади, а също така - и за да дадем знак на добра воля към гръцката страна, където текат преговори между властите и протестиращите фермери.

Около 1200 товарни автомобили са преминали през ГКПП "Кулата - Промахон" от българска страна в посока Гърция след вдигането на блокадата. Това съобщи пред БГНЕС областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Според последната информация малко преди 9 часа опашката от чакащи за преминаване е била около три километра и половина на българска територия, а на гръцка - около един километър. Създадена е стройна организация за бърза обработка на документите и проверките на преминаващите камиони от страна на служителите на Агенция "Митници", НАП и "Гранична полиция", каза областният управител.

Българските превозвачи ще си търсят правата по три направления: в гръцки, европейски и български съд. Ако няма решение на проблема с гръцката блокада, от 15 юни до 15 юли от българска страна ще бъде спряно влизането в Гърция. Това каза за БНТ председателят на асоциацията на превозвачите Миролюб Столарски. Той е категоричен, че не може вътрешнополитически проблеми да се решават на границата. За съжаление, никой не разбра посланието на гръцките фермери, никой не разбра, че някой иска да създаде напрежение между двете страни, коментира от своя страна икономистът д-р Йоанис Каламарис. Проблемът е политически и трябва да се реши политически, смята той.

Коментари