Радио Витоша

webcam

Новини

Глобалното затопляне ще направи бедните още по-бедни

Глобалното затопляне ще направи бедните още по-бедни

Дата: 09.11.2015 Докладът на Световната банка, разпространен броени седмици преди срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Париж, показва неравномерните последици от затоплянето
Image

Измененията вследствие на глобалното затопляне могат да тласнат до крайна бедност над 100 милиона души до 2030 година, пише в доклад на Световната банка. Докладът, разпространен броени седмици преди срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Париж, показва неравномерните последици от затоплянето.

Според експертите бедните са неподготвени да се справят с промени като повишаване на морското равнище или тежки суши. Докладът цитира проучвания, които показват, че климатичните промени може да доведат до спад в световната реколта от 5 процента до 2030 година и 30 процента до 2080 година.

Oчаква се големи части от Ню Йорк, Мумбай и Шанхай да бъдат залети от Световния океан. Повишаването на средните годишни температури на Земята с 2 градуса би могло да потопи част от сушата, обитавана в момента от 280 милиона души.

Дълго време въглеродните емисии ще нарастват, тъй като Индия и Китай увеличават използването на изкопаеми горива за икономиките си. Въпреки усилията за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове няма вероятност климатичните промени скоро да спрат.

Коментари