Радио Витоша

webcam

Новини

Гигантската панда вече не е застрашен вид

Гигантската панда вече не е застрашен вид

Дата: 05.09.2016 Благодарение на огромните усилия през последните години популацията й се е повишила
Image

Гигантската панда е преместена от категорията на застрашените в тази на уязвимите видове в Червената книга, съобщиха представители на Международния съюз за опазване на природата. Не толкова положителни са новините за източноконгоанските горили, които са пред изчезване заради безразборното им избиване в Африка. 

В дивата природа са останали само около 5000 живи екземпляра от източноконгоанската горила, чиято популация е намаляла с над 70 процента за последните 20 години. Сред критично застрашените видове са още родствениците й западноконгоанска горила, борнейски орангутан и суматрански орангутан. Останалите два вида човекоподобни маймуни - шимпанзе и бонобо - също са в червения списък на организацията за застрашени видове, но все още популацията им не е стигнала критично ниско ниво.
 
Колкото до гигантската панда - дългите години борба за опазване на застрашения вид най-после са дали резултат. 

Преди два дни пандата Лун Лун в зоопарка в американския град Атланта роди две нови женски мечета, след като преди три години даде живот на друга двойка близнаци. Малките панди са изключително уязвими и за оцеляването им се полагат специални грижи. Те могат да пораснат до тегло от 150 килограма в зрялата си възраст.

Коментари