Радио Витоша

webcam

Новини

ЕС одобри подписването на търговското споразумение с Канада

ЕС одобри подписването на търговското споразумение с Канада

Дата: 29.10.2016 Насрочването на новата дата става възможно, след като снощи държавите от ЕС приеха единодушно поставените от Белгия условия
Image

След напрегнати преговори 28-те страни членки на ЕС одобриха повратното споразумение за свободна търговия с Канада СЕТА.

Срещата на върха за подписването на СЕТА ще се състои тази неделя в Брюксел. На нея ще присъстват канадският министър председател Джъстин Трюдо, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи Съветът на ЕС.

Регионалните белгийски власти вчера също окончателно утвърдиха променените текстове. След като бъде подписано, споразумението ще влезе в сила предварително.

В срок от две години националните парламенти на държавите от ЕС трябва да го ратифицират.

Белгия предложи да може да се оттегли едностранно от спогодбата, ако прецени за необходимо. Това настояване бе прието снощи от останалите държави в ЕС.

С влизането в сила на споразумението ще бъде задействано и решението на канадските власти за отпадането на визите за граждани на България и Румъния. Предвидено е визовият режим да отпадне най-късно до края на следващата година.

Снимка: БГНЕС

/М.Е./

 

Коментари