Радио Витоша

webcam

Новини

Елизабет II даде рицарско звание на певеца Род Стюърт

Елизабет II даде рицарско звание на певеца Род Стюърт

Дата: 11.06.2016 В Лондон започнаха тридневните тържества за 90-годишния юбилей на британската кралица
Image

Навръх честванията на 90-годишния й юбилей, кралица Елизабет II даде рицарско звание на певеца Род Стюърт. Той вече е „кавалер на Ордена на Британската империя” за „заслуги в областта на музиката и благотворителността.

Друг нов „сър” е британският астронавт Тимъти (Тим) Пийк, който в момента се намира на борда на Международната космическа станция. Той стана „кавалер на ордена на Св. Михаил и Св. Георги” и е първият награден, намиращ се извън земното пространство. Пийк излъчи специално свое обръщение по повода от МКС и благодари на специалистите и инженерите, направили възможна неговата мисия.

Рицарският списък традиционно се попълва на рождения ден на владетелката и в него вече има 1149 човека. Сред другите тазгодишни лауреати са актрисата Пенелопа Уилтън, капитанът на отбора на Англия по крикет Алистър Кук и легендарният бивш футболист Алън Ширър.

Своите 90 години британската кралица навърши на 21 април, но тържествата по повода традиционно са в началото на юни заради по-хубавото време.

Вчера беше отслужен благодарствен молебен, с който се постави началото на тридневните тържества по случай официалния рожден ден на кралицата.

Днес ще се проведе традиционният военен парад. Парадът ще приключи с появата на кралското семейство на балкона на Бъкингамския дворец, за да наблюдава шоуто на кралските военновъздушни сили.

В неделя кралицата ще бъде домакин на улично парти за 10 000 души за отбелязване на нейния патронаж на над 600 организации във Великобритания и общността на нациите.

Коментари

Office Break
10:00 - 15:00